INNEHÅLL

    Vi behöver förstå och lösa grundproblemen

    avatar
    Claes-Göran Hammar
    ·14 november 2023
    ·4 min läsning

    Börja med att förstå grundproblemet

    Det som tydligt framkommer, är att många av de insatser, engagemang och initiativ som vi ser och hör om att lösa problem och utveckla nya innovationer, inte utgått från de verkliga grundproblemen. Det enda som händer när man vill lösa problem utan att förstå grundproblemen, är att det är nedlagt engagemang, tid och pengar som försvinner. Problemen är kvar och har i värsta fall blivit värre. För att arbeta med problemlösning, behövs kunskaper om att problem visar sig i 3 nivåer:

    1. Omedelbara problem

    2. Underliggande problem

    3. Grundproblem

    Exempel:

    Om du har huvudvärk, kan det bero på flera orsaker, du är trött, har druckit för lite vatten, sovit dåligt eller har någon sjukdom. Detta är exempel på (1) omedelbara problem som de flesta löser genom att ta en huvudvärkstablett.

    Om du har ont i huvudet pga att du har sovit dåligt eller druckit för lite vatten och därav sover mer eller dricker mer vatten, försvinner huvudvärken. Detta är exempel på ett (2) underliggande problem som du löser genom att du sover mer eller dricker mer vatten.

    Det är inte förrän du förstår och löser orsakerna till att du sover för lite eller dricker för lite vatten, som du kommer åt (3) grundproblemen och kan få en hållbar lösning. Din huvudvärk som kan bero på att du dricker för lite vatten, grundas i att du stressar mycket för att hinna med allt du tänkt. Du gör det för att visa att du duger som människa, som kan bero på att du inte fick bekräftelser under din barndom. När du inser att du duger precis som du är, då har du löst ett (3) grundproblem, vilket minskar din stress och du hinner dricka tillräckligt med vatten.

    Detta är ett enkelt exempel, men även detta enkla exempel är det många människor som inte förstår, utan de tar en huvudvärkstablett och sen kör dom på för fullt igen. 20 år senare, kan deras hälsa vara förstörd och de förstår inte varför.

    Att arbeta med att utveckla innovationer, kan vara betydligt mer komplicerat än exemplet ovan och har många fler ”lager” av symptom (läs konsekvensproblem) som behöver förstås innan ett grundproblem kan lösas.

    Det sympatiska och parasympatiska nervsystemet påverkar

    För att lösa problem optimalt, behöver de som arbetar med problemlösning vara lugna, avslappnade samt ha tillräckligt med tid. De behöver ha det parasympatiska nervsystemet aktiverat där man har tillgång till hjärnans främre del, kallad prefrontala cortex. Det medför, att när en människa blir stressad och pressad, aktiveras det sympatiska nervsystemet. Enkelt förklarat, innebär det att våra instinktiva och automatiska tankar samt beteenden, styr problemlösandet eftersom vi styrs av de bakre delarna av hjärnan, ofta kallad ”reptilhjärnan”. Att lösa problem (och även konflikter) när en människa har det sympatiska nervsystemet aktiverat, leder till dåliga beslut och konsekvenser.

    Att förstå och lösa grundproblemen samt arbeta i ett lugnt och avslappnat sinnestillstånd med tillräcklig tid, är således det som avgör hur effektivt och hållbart en problemlösning blir. Detta syns tydligt, när insatser, engagemang och initiativ inte gett önskade resultat, eftersom grundproblemen inte förståtts och lösts. De stora vinsterna med att lösa grundproblem, är att de löser många variationer av underliggande och omedelbara konsekvensproblem.

    Det är sammanfattningsvis, brister i att förstå och långsiktigt lösa grundproblem som ger en fortsatt eller förvärrad problematik. Därav är alla förväntningar och krav på att problem skall lösas snabbt och effektivt, helt kontraproduktivt. Det innebär att problemlösningar som inte håller över tid, endast ger förluster av engagemang, energi, tid och kapital samt att problemen behöver lösas igen med ytterligare tidsförlust och kostnader. Även det mänskliga lidandet förlängs. Upprepade misslyckade problemlösningar kan leda till hopplöshet och uppgivenhet hos de människor som deltar.

    Problemlösningen har då skapat nya problem, vilket inte var ursprungssyftet.

    För att lösa problem ordentligt, behövs oftast tid och en avstressad miljö. vilket oftast är det som saknas när allt går allt fortare i samhället, vilket blir kontraproduktivt.

    /Claes-Göran Hammar

    Innovationspartner

    #hallbaraproblem, #losproblemforalltid